Κατηγορίες
Σελίδα Νέα

Όσα πρέπει να ξέρεις για την ασφάλιση του σκάφους σου

Περιμένεις πώς και πώς να έρθει η ώρα να ταξιδέψεις με το σκάφος σου… μη ξεχνάς όμως να αποδράσεις με ασφάλεια!

Παρακάτω απαντάμε στις σημαντικότερες ερωτήσεις σου!

Είναι υποχρεωτικό να ασφαλίσω το σκάφος μου;

Η Ασφάλεια Σκάφους είναι Υποχρεωτική. Μόνο τα μικρά σκάφη έως και 7 μέτρα που δεν είναι ταχύπλοα, δεν έχουν υποχρέωση ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον νόμο 4256 ΦΕΚ 92/14-4-2014:
“Η μετακίνηση και κυκλοφορία των πλοίων αναψυχής, των επιβατηγών πλοίων και των μικρών σκαφών του Πρώτου Μέρους του παρόντος νόμου καθώς και των μικρών σκαφών ή άλλων θαλάσσιων μέσων αναψυχής τα οποία θεωρούνται ταχύπλοα σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς λιμένα, επιτρέπεται μόνον αν αυτά είναι ασφαλισμένα.”

Ειδικότερα:

α. Πλοία με ολική χωρητικότητα ίση ή μεγαλύτερη των 300 gt υποχρεούνται να διαθέτουν ασφάλιση σε ισχύ σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 6/2012 (Α’ 7).

β. Πλοία με ολική χωρητικότητα μικρότερη των 300 gt υποχρεούνται να είναι ασφαλισμένα για:

Αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες ή θάνατο επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ ανά επιβάτη και δεν μπορεί να είναι κατώτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ανά συμβάν.
Αστική ευθύνη για υλικές ζημίες επιβαινόντων και τρίτων από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία. Το ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.
Πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης. Τo ασφαλιστικό ποσό καθορίζεται σε εκατό πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ.

Για την έκδοση ασφαλιστηρίου απαραίτητα θα πρέπει να προσκομίζεται μαζί με την πρόταση ασφάλισης και η Άδεια Εκτέλεσης Πλόων.

Σε περίπτωση που μεταφέρεται το σκάφος σας με ρυμουλκόμενο, ελέγξτε με την ασφαλιστική σας εταιρεία ότι έχετε κάλυψη αστικής ευθύνης του ρυμουλκόμενου οχήματος!

Τι καλύπτει η ασφάλιση σκαφών;

α. Τις υποχρεωτικές από το Νόμο καλύψεις αστικής ευθύνης
Η ασφάλιση της αστικής ευθύνης καλύπτει τον κάτοχο από οικονομικές απώλειες που θα υποστεί εάν κληθεί να αποζημιώσει τρίτους για τραυματισμός ή θάνατο τρίτου, για υλικές ζημιές άλλων σκαφών ή λιμένων καθώς και κάλυψη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης.

β. Την ασφάλιση κατά ζημιών του ίδιου του σκάφους (μικτή)
Η μικτή ασφάλιση σκάφους καλύπτει τον κάτοχο για ζημιές του ίδιου του σκάφους από πυρκαγιά, κλοπή, ζημιές από σύγκρουση ή πρόσκρουση και κινδύνους θαλάσσης.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το σκάφος μου για θαλάσσια σπορ;

Αν θέλεις να κάνεις χρήση του σκάφους σου για θαλάσσιες δραστηριότητες όπως σκι, μπανάνα, αλεξίπτωτο κ.λ.π. πρέπει να το δηλώσεις στην ασφαλιστική εταιρεία ώστε να υπολογιστεί το σχετικό επασφάλιστρο και κυρίως να καλυφθεί πιθανό ατύχημα κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων.

Το ξέρεις ότι:

Οι Λιμενικές Αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα στους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων σκαφών από € 5.000 έως € 25.000 ευρώ

Το μέσο κόστος ζημιάς €9.500 ευρώ

Το 2014 δηλώθηκαν 456 ζημίες για σκάφη προσωπικής αναψυχής

Οι πιο συνηθισμένες ζημιές είναι οι μηχανικές βλάβες (15,7%), η κλοπή (12%), η πρόσκρουση – σύγκρουση (11,4%), οι ζημιές στο ελικοαξονικό σύστημα (7,6%) και οι ζημιές από άσχημες καιρικές συνθήκες (6,4%).

 

Πηγή: insurancemarket.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *