Ασφάλεια Υγείας για όλη την οικογένεια

 

Γιατί να κάνει κάποιος ιδιωτική ασφάλεια υγείας αυτήν την περίοδο; Τι καλύπτουν συνήθως τα πακέτα των ασφαλιστικών και ποιο το ενδεικτικό κόστος τους; Ποιες είναι οι «παγίδες» των συμβολαίων; Πληροφορίες και συμβουλές.

Ταλαιπωρία, ουρές, δημόσια νοσοκομεία ανήμπορα να διαχειριστούν τον… χείμαρρο ασθενών, ενοποιήσεις ταμείων που περιπλέκουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα και αφήνουν τον ασφαλισμένο… ανασφαλή. Η διάχυτη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στον κλάδο της υγείας και πιο συγκεκριμένα σε αυτόν των ασφαλιστικών ταμείων του δημοσίου και στη δημόσια περίθαλψη κάνει ολοένα και περισσότερο κόσμο να σκέφτεται σοβαρά την πιθανότητα να επενδύσει σε άλλες, συμπληρωματικές λύσεις ιδιωτικού τύπου, όπως αυτή της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας.Το όφελος και οι καλύψειςΣτην ερώτηση «γιατί ιδιωτική ασφάλιση υγείας;» λοιπόν, η απάντηση είναι απλή: για καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση σε περίπτωση νοσηλείας. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν προγράμματα υγείας τα οποία καλύπτουν πρωτοβάθμια περίθαλψη (επισκέψεις σε γιατρούς, ιατρικές εξετάσεις κτλ.) ή προγράμματα τα οποία καλύπτουν την δευτεροβάθμια περίθαλψη (νοσοκομειακή) ή και τα δυο παραπάνω, σε ένα πακέτο.Το τι θα διαλέξει ο ενδιαφερόμενος εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες του, αλλά και από το κόστος που είναι διατεθειμένος να πληρώσει.

Ανάλογα με την εταιρεία και το ασφαλιστικό πρόγραμμα, μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας μπορεί να καλύψει από ένα ποσοστό του κόστους νοσηλείας μέχρι και το πλήρες κόστος, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών αμοιβών για ιατρούς, χειρούργους και αναισθησιολόγους συνήθως σε συνεργασία με το ταμείο δημοσίου στο οποίο ανήκει ο ασθενής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις λοιπόν, η ιδιωτική ασφάλεια λειτουργεί επικουρικά με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να αποκλείονται και οι περιπτώσεις στις οποίες συμβαίνει το ανάποδο, και έτσι πληρώνονται όλα τα νοσήλια, με το λιγότερο δυνατό κόστος για τον ασφαλισμένο.

Με ένα ιδιωτικό συμβόλαιο υγείας, λοιπόν, μπορεί κανείς να καλύψει εξ’ολοκλήρου το υπόλοιπο κόστος της νοσοκομειακής του περίθαλψης (αμοιβές χειρούργων – αναισθησιολόγων, διαφορά δωματίου, υλικά, διαγνωστικές εξετάσεις, Φ.Π.Α. κλπ), σε Ελλάδα και εξωτερικό, σε ποσά που ανέρχονται έως και 1.000.000 ευρώ κατ’έτος.

Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν και οικογενειακά πακέτα, τα οποία καλύπτουν μέλη της ίδιας οικογένειας, ενώ υπάρχουν ειδικές εκπτώσεις για παιδιά ή συζύγους, οι οποίες όμως είναι αρκετά μικρές. Τα πακέτα όμως που πραγματικά συμφέρουν είναι τα λεγόμενα «ομαδικά προγράμματα» των εταιρειών, τα οποία μπορεί να καλύψουν ακόμα και το 80% με 90% των νοσηλίων.

Πόσο θα μου κοστίσει;

Το κόστος κάθε προγράμματος ασφάλισης εξαρτάται από την εταιρεία, τις παροχές (ποσοστιαία ή πλήρης κάλυψη νοσηλείας, ιατρικές εξετάσεις, επισκέψεις σε ιατρούς) και τους κανόνες εκτίμησης κινδύνου της εκάστοτε εταιρείας. Ενδεικτικά, για ένα πρόγραμμα νοσοκομειακής κάλυψης για ένα άτομο 30 ετών, υπολογίστε περί τα 300€ τον χρόνο.

Εάν αποφασίσετε πάντως, να κάνετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας, να έχετε υπόψη ότι όσο πιο νωρίς και όσο πιο υγιής είστε όταν την κάνετε, τόσο το καλύτερο θα είναι για εσάς για δύο βασικούς λόγους.

  • Πρώτον, στις νεαρές ηλικίες τα ασφάλιστρα είναι σαφώς χαμηλότερα.
  • Δεύτερον όσο μεγαλώνετε κάνουν την… εμφάνισή τους τα γνωστά χρόνια νοσήματα (καρδιά, διαβήτης κτλ.), τα οποία πέραν του ότι εκτοξεύουν το κόστος των ασφαλίστρων, μπορούν να «προκαλέσουν» ακόμα και απόρριψη της αίτησής σας για ασφάλιση.

.Συνήθως ελέγχουμε το ιατρικό ιστορικό του ενδιαφερόμενου και αυτό γίνεται γιατί εμείς προσπαθούμε να παίρνουμε υγιείς ασφαλισμένους, σε αντίθεση με τον ΕΟΠΥΥ ή το ΙΚΑ. Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις, κάποιος να ζητήσει να ασφαλιστεί και η εκάστοτε ασφαλιστική να τον απορρίψει. Όσο μάλιστα περνάνε τα χρόνια, αυτό γίνεται ακόμα πιο σύνηθες. Οι ασφαλιστικές δεν θέλουν κάποιον ο οποίος, για παράδειγμα, έχει ζάχαρο ή ιστορικό καρδιακών νοσημάτων.

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Αρχικά, προτού υπογράψετε οποιοδήποτε συμβόλαιο με οποιαδήποτε ασφαλιστική ή πληρώσετε την πρώτη δόση, θα πρέπει πρώτα να διαβάσετε εξονυχιστικά τους όρους του συμβολαίου. Όχι τόσο γιατί μπορεί να σας πουλήσουν παραμύθια, αλλά περισσότερο γιατί η κάθε ασφαλιστική έχει συνήθως περιοριστικούς όρους.

Νοσηλεία για παράδειγμα, η οποία δεν συνοδεύεται από επέμβαση δεν θεωρείται νοσηλεία και επομένως δεν καλύπτεται. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ασφαλιστικά πακέτα έχουν συνημμένο πίνακα – τιμολόγιο βάσει του οποίου πληρώνουν τους γιατρούς και τα νοσοκομεία.
Επίσης, είναι συνηθισμένη «τακτική» πολλών ιδιωτικών νοσοκομείων με το που θα τους πείτε πως έχετε ιδιωτική ασφάλεια υγείας να… διογκώνουν τα νοσήλια, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τις ασφαλιστικές. Ε και; Το θέμα είναι, πως οι ασφαλιστικές  μετακυλύουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες τους, μέσω των αναπροσαρμογών που γίνονται στα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Η επιλογή μιας μεγάλης εταιρείας είναι εξίσου σημαντική. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να εμπιστευτεί μια εταιρεία, η οποία να είναι χρόνια στον χώρο και η οποία να μην έχει δώσει πολλά δικαιώματα. Το ιδανικό θα ήταν, εφ’ όσον κάτι τέτοιο είναι δυνατό, ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα δικαστήρια και τις αγωγές που γίνονται κατά των ασφαλιστικών: υπάρχουν εταιρείες που εμφανίζονται μια και δυο φορές και άλλες που εμφανίζονται πολλές. Οι μεγάλες εταιρείες στον χώρο έχουν και ξεκάθαρους όρους στα συμβόλαιά τους.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν: 

* Διαβάστε εξονυχιστικά το συμβόλαιο και τους όρους του προτού υπογράψετε.

* Μην αποκρύπτετε στοιχεία που αφορούν προϋπάρχουσες παθήσεις και μην αφήσετε κανέναν άλλον να συμπληρώσει για λογαριασμό σας τα σχετικά ερωτηματολόγια. Η δήλωση μιας πάθησης μπορεί να οδηγήσει σε πληρωμή επασφαλίστρου ή εξαίρεση καλύψεων σχετικά με αυτή, όμως είναι σίγουρα προτιμότερο να το ξέρετε αυτό από την αρχή, παρά να το… ανακαλύψετε μετά από χρόνια και να μείνετε ακάλυπτοι σε ώρα ανάγκης.

* Δώστε προτεραιότητα στις ανάγκες σας. Θέλετε περισσότερο την νοσοκομειακή κάλυψη (νοσηλεία) ή την εξωνοσοκομειακή (επισκέψεις σε ιατρούς, εξετάσεις σε εργαστήρια); Την δεύτερη μπορείτε κάλλιστα να την αποκτήσετε από το ταμείο του δημοσίου ή από την αγορά κάποιου ετήσιου πακέτου σε ιατρικά εργαστήρια. Να ξέρετε ότι η πρώτη είναι αυτή, η οποία (σε συνδυασμό πάντα με το ταμείο) θα σας κάνει να μην πληρώσετε τα… μαλλιά της κεφαλής σας σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας, ατυχήματος ή πολλαπλών νοσηλειών.

* Μην εμπιστεύεστε οποιονδήποτε ασφαλιστή, όσο φίλος ή συγγενής σας και αν είναι. Η εμπειρία του στον τομέα είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερο βάρος.

Πηγή : www.in2life.gr

Στοιχεία Επικοινωνίας

ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ ΛΙΒΑΣ

Πελασγίας 108 & Μανιακίου

Τ.Κ. 12136

Τηλ.: 210 57 33 707 - 210 57 81 996

Fax: 210 57 33 808

Κιν.: 697 900 99 78 - 697 312 43 81

www.livasfaleies.gr

livasfaleies@gmail.com